Пандемията утвърди дома като крепост, но технологиите може да повредят отношенията ни

Кога жилището се превръща в дом? Коментар на д-р Калина Йорданова

31.01.2021 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Жилището ни се превърна в наше убежище от пандемията през 2020 г. Това ни накара да се замислим за устойчивостта и функционалността му. 

Как ще се промени домът ни в бъдеще – отговорите потърсихме в първото издание на мултиплатформения проект на телевизия Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът".

"Мисля за жилището и пространството по различен начин, отколкото за дома. Ако се замислим какво си спомняме от дома на детството ни, сигурно няма да си спомним бойлер или мазилка, а отношението и хората, които са населявали това място. Жилището може да се превърне в дом, когато е населено с някакви отношения, идентичност и има приемственост", обясни психологът и антрополог д-р Калина Йорданова.

Тя подчерта, че домът отразява състоянието на ума ни, а по време на пандемията търсим повече сигурност и защитеност. Според нея нахлуващите технологии правят дома ни много удобен, но от друга страна частното се превръща все повече в публично.

"Фундаментално важно е за психиката на човек да има своята крепост. Има много принудени номади. В доста подлези има хора, които са бездомни, има вълни бежанци. Когато говорим за номадство, е много важно да мислим какви хора включваме в този концепт", каза още д-р Йорданова.

Психологът и антрополог е на мнение, че ако мислим за жилището като терен, на който се проиграват отношенията между хората - много двойки започват да се карат кой и защо е пуснал или не пералнята, вместо да говорят за проблемите на своята връзка.

"През технологиите нахлува нещо познато, но в непозната форма. То е с човешки глас, но по един доста неестествен начин. Чудя се дали тази технологичност не поврежда с нещо отношенията между хората и представата ни за това как да бъдем свързани", смята д-р Йорданова.

Тя алармира, че много тревожни разстройства са започнали да стават все по-активни. Проблеми, които дълго време са били държани настрана, сега стават много повече и се изострят.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"Моят дом е мойта крепост". Тази поговорка я има дъъъълго преди пандемията. Сигнализирай за неуместен коментар