Сълзите от щастие на един баща: Намери се дом за Тодор и четирите му деца

Семейството получи голяма подкрепа от добри хора и се мести в Своге

30.01.2021 | 14:26 Редактор: Радостина Димитрова

Пернишкото село Рударци от утре остава без петима от своите жители. След дълго търсене самотният баща Тодор и четирите му деца намират нов дом в Своге. 

Преди петимата са живели в Перник. Остават без жилище, защото самотният баща не успява да плаща наема за него. Местят се в Рударци, в приземна пристройка на гърба на кметството, защото в малките населени места общински жилища за хора като Тошко няма.

"Повярвайте ми, че ако имахме такова жилище, което можеше да е в една нормална семейна среда, щяхме да го настаним, но нямаме такава. Такива жилища има община Перник, а не кметство Рударци. Беше пуснато заявление в Перник. Имаме уверение на община Перник и аз съм сигурен, че това щеше да стане, ако, разбира се, той не беше пожелал да тръгне от нашия район", обясни кметът на Рударци Богдан Богданов.

Но Тошко отива в Своге и сменя всичко – жилището, работата, градината на децата.

"Имаме си и двор там. Очаквам сега Господ да ме държи здрав, да се грижа за децата ми, а работа ще намеря, няма как да не стане, разбира се, че ще намеря. Справям се, сега ще видим и за работа там, живот и здраве", разказа Тодор.

В Рударци мъжът работи почасово в магазин и като общ работник. Изкарва до 1300 лева на месец, но те далеч не са достатъчни за издръжката на петима.

Подкрепа среща от групата на татковците на София и от социалната мрежа за добри дела "Доброволчество навреме", която открива дарителска сметка. Със събраните средства ще бъде плащан наемът на новия дом на Тошко и децата му. 

Той казва, че дава всичко за децата си, защото най-важна е обичта в детските очи. А те, Борислав, Ани и близнаците Емил и Силвия, имат своите малки мечти.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК