Семейство с две деца от плевенско село остана без дом след пожар

Вече има желаещи да им помогнат

18.12.2020 | 22:55 Редактор: Юлия Христова

В навечерието на един от най-светлите празници Коледа – семейство с две деца от плевенско село остана без дом след пожар. Инцидентът е станал рано тази сутрин, а три пожарни автомобила са гасили огъня. На помощ се включили и съседи.

Огънят в дома на Петър и Тансу Зилямови е причинен от късо съединение. Двамата успяват да се спасят, заедно с двете си момичета на 8 и на 6 г. Всичко е изгоряло – обзавеждане, дрехи, лични документи, а семейството остава на улицата.

"Тази заран към 7.30 станах да вървя на работа и гледам в кухнята има пожар. Изкарах жена ми и децата ми набързо, извиках пожарната и те дойдоха и около час гасиха пожара. Стара инсталация и от там е тръгнало“, каза Петър Зилямов.


"Много страшно беше. Децата се уплашиха и все още ги е страх. След това просто стоях и хледах, защото нямаше какво да направя", посочи Тансу Зилямова.

Петър работи в селото при земеделските производители. Временно семействтото сега ще се настани в дома на сестрата на Тансу. Вече има желаещи да им помогнат.

"С мойта съпруга дадохме дрехи за децата, облекла – за нея, за съпруга ѝ. Цялото село пуснаха дрехи, храни, от гр. Белене, от с. Малчика, от Белене, от Свищов. Донесоха хората, има добри хора. Дано да се възстанови покрива и да помогнат", каза техният съсед Веселин Атанасов.

Кметът на с. Българене веднага помогнал на семействтото с дрехи и организирал дарителска кампания.

"Семейството беше голо, много разтревожено, боси всички – деца, майката, съпруга. Облякох Петър с мои дрехи, пуснахме снимки в социалните мрежи и започна кампания по събиране на средства. Има доста събрани средства като храна и дрехи, но се очакват и строителни материали да дойдат и финансова помощ, за която има и банкова сметка", допълни Йордан Дончев, кмет на с. Българене.

Той призовава всеки, който може да помогне. Всички дарения ще се събират в кметството, докато се намери нов дом за пострадалите.  

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК