Ръст на домашното насилие у нас: Как ще се справи правосъдното министерство?

Ще бъде направен регистър на насилниците, гореща телефонна линия и кризисни центрове за подкрепа

26.01.2021 | 19:10 Редактор: Радостина Димитрова

Ръст на домашното насилие у нас. От началото на пандемията 9 жени са починали в следствие на агресия вкъщи.

От правосъдното министерство предлагат мерки за справяне с домашния тормоз. Сред тях са: забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия, децата - жертви на насилие, да се насочват към специализирани услуги за защита, както и забрана за притежаване на оръжие от страна на насилника.

Ще бъде направен и регистър на насилниците, гореща телефонна линия и кризисни центрове за подкрепа. Удължава се и срокът за подаване на жалба след упражнено насилие - от 1 на 3 месеца. 

Тази жена намира сили да каже "край". Следват обиди, преследване, жалби до полицията.

Влиянието беше с това, че ми вменяваше, че аз не съм адекватна, че имам нужда от помощ, свързано с това как се държа, как се обличам. Много често се чува това със самоубийствата като заплаха. Вменяването на вина: "Заради теб се случват тези неща, ти не си достатъчно добра", сподели потърпевшата.

Сега тя помага на други жени като нея. Оказва се, че без подкрепа от неправителствени организации пътищата за жертви на агресия у дома са малко.

"Това, което те могат да направят, е да заведат един съдебен иск, да се снабдят с една заповед за закрила и ако тази заповед бъде нарушена от насилника, те не могат да получат никаква адекватна защита. Голяма част от криминалните случаи в нашето общество са на база на домашно насилие", посочи адвокатът Ива Тодорова.

Затова от правосъдното министерство предлагат мерки, с които битката у дома да бъде спечелена преди да е станало късно. Увеличават се и възможностите, при които жертвите да търсят справедливост в съда. 

"Постоянно критикуване, публично засрамване, обиди, заплахи. Най-общо казано всякакви действия, насочени към потискане самочувствието на жертвата и създаване на убеждения, че тя не може да води пълноценен живот без своя насилник", обясни Любомир Талев от дирекция "Съвет по законодателството" към МП. 

Санкциите за подобен тормоз са от 200 до 1000 лв. С измененията, предложени от държавата, се премахва изискването за системна агресия, за да бъдат наложени.

"Факт е, че системността при домашното насилие се предполага, факт е, че една жена може да бъде убита от първия път, както статистиката показва, че 9 жени са убити в рамките на 2 месеца по време на пандемията. Това означава, че наистина е добре във всеки един случай да бъдат взети конкретни мерки, а не да чакаме 3 пъти да сигнализират. Защото жертвите на домашно насилие често говорят тихо, а понякога мълчат", заяви омбудсманът Диана Ковачева.

А мълчанието често завършва фатално. Дарина Министерска умира през октомври 2018 г. с два куршума в главата. Малко след нея мъжът, с когото живее, убива и детето им. През ноември 2020 г. Кристина Дунчева уби двете си деца. Преди дни спечели дело за физически тормоз, оказван от съпруга ѝ. Това са само единици от десетките случаи годишно, завършили с фатален изход.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК