Сингапур: Криптовалутите са много рискови като инвестиционни продукти

Не са подходящи за индивидуалните инвеститори, заяви Тарман Шанмугаратнам

06.04.2021 | 12:10 Редактор: Жаклина Иванова
Сингапур: Криптовалутите са много рискови като инвестиционни продукти

Сингапур отново предупреди обществото относно рисковете от търговията с криптовалути като биткойн на пазар, който беше сравнително малък в началото си, но нарасна значително през миналата година, съобщава Bloomberg.

“Криптовалутите могат да са много волатилни, тъй като стойността им обикновено не е свързана с каквито и да е икономически фундаменти”, заяви председателят на паричния орган в Сингапур Тарман Шанмугаратнам . 

“Те са много рискови като инвестиционни продукти и със сигурност не са подходящи за индивидуалните инвеститори”, добави той.

Тарман посочи, че криптовалутните фондове нямат разрешение да продават на дребните инвеститори.

Експертът направи коментара си, след като общата пазарна капитализация на криптовалутите се повиши до два трилиона долара за пръв път, удвоявайки се в рамките на около два месеца на фона на ръста на институционалното търсене. Биткойн е сред победителите в сферата, тъй като инвеститорите се насочиха към него в опитите си да увеличат възвръщаемостта в свят с близки до нулата лихвени проценти и след като компании като Tesla заявиха, че ще приемат плащания с актива.

Търговията с криптовалути в Сингапур остава относително малка в сравнение с тази на пазарите на акции и облигации, като общият пик на обемите на дневната търговия с биткойн, етериум или XRP достигат около 2-процентен дял от обемите на търговията с ценни книжа на основната фондова борса през миналата година, отбеляза още Тарман.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК