Въвеждането на дигитална валута в Европа може да стане до 4 години

Това прогнозира председателят на ЕЦБ Кристин Лагард

01.04.2021 | 11:38 Редактор: Жаклина Иванова
Въвеждането на дигитална валута в Европа може да стане до 4 години

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира в интервю за телевизия Bloomberg въвеждането на дигитална валута, която може да бъде пусната до "средата на това десетилетие“, ако проектът получи зелена светлина това лято.

"Трябва да сме сигурни, че го правим правилно - дължим го на европейците“, каза Лагард. "Нека бъдем реалисти по този въпрос - целият процес според мен ще отнеме още четири години, може би малко повече“, прогнозира oще председателят на ЕЦБ.

Предстои ЕЦБ да публикува анализ с 8 хил. отговора на въпроси, които получи като част от обществените консултации относно потенциалното пускане на дигитална валута на централна банка. Той ще бъде изпратен до Европейския парламент и след това Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе решение в средата на тази година дали да продължи напред с практически експериментални стъпки.

Второто решение дали да се пусне цифрова валута ще бъде взето от шест месеца до една година след това, каза тя.

ЕЦБ засили темповете на паричната си подкрепа този месец, за да ограничи нарастващата доходност на облигациите, която заплашва да подкопае икономическото възстановяване на еврозоната от пандемията.

За разлика от САЩ, еврозоната се забавя с ваксинациите и удължава бизнес и социалните ограничения, борейки се с третата вълна на Ковид-19.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК