Личните данни на 533 млн. потребители на Facebook изтекоха в мрежата

Оповестени са телефонни номера, идентификатори, пълни имена, дати на раждане, биографични данни

05.04.2021 | 12:07 Редактор: Юлия Христова
Личните данни на 533 млн. потребители на Facebook изтекоха в мрежата

Личните данни на повече от половин милиард потребители на Facebook Inc. се появиха онлайн безплатно през уикенда, напомняйки за способността на компанията да събира планини от информация и затрудненията ѝ да защита на тези чувствителни активи.

Течът включва лична информация за 533 милиона потребители на Facebook, като телефонни номера, идентификатори за Facebook, пълни имена, местоположения, дати на раждане, биографични данни и в някои случаи имейл адреси, съобщи Business Insider.

"Това са стари данни, за които преди това бе съобщено през 2019 г.“, написа говорител на Facebook в имейл позиция. "Открихме и отстранихме този проблем през август 2019 г.“.

Алон Гал, главен технологичен директор на разузнавателната компания за киберпрестъпност Hudson Rock, отново откри данните в събота.

Базите данни, особено ако са големи или редки, често не се споделят веднага, защото "хората, които ги държат, ще се опитват да си осигуряват приходи от тях, доколкото могат“, казва Гал в съобщение в Twitter. "Процесът понякога отнема години, понякога дни, но в крайна сметка всички частни бази данни изтичат, ако са били продадени“, посочи той.

Изтичането на данни заплашва да подкопае бизнес модела на Facebook за събиране на голямо количество лична информация и използването му за продажба на насочени реклами, коментира Bloomberg.

Информацията е достъпна безплатно на хакерски форум, което я прави широко достъпна за всеки с елементарни умения за данни, поясняват от Business Insider. Изданието е проверило няколко записа, като е съпоставило телефонните номера на известни потребители на Facebook с изброените идентификатори и е потвърдило други записи, като е тествало имейл адреси от набора от данни във функцията за нулиране на паролата на Facebook, които могат да се използват за частично разкриване на телефонния номер на потребителя, информира investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК