ЕK предложи данните за ваксинираните срещу Kовид-19 да са в един регистър

Карантината била като достатъчна мярка за разубеждаване на онези, които искат да пътуват за развлечение

23.02.2021 | 23:10 Редактор: Юлия Христова
ЕK предложи данните за ваксинираните срещу Kовид-19 да са в един регистър

Европейската комисия предложи днес данните за всички ваксинирани срещу Ковид-19 по света да бъдат съхранявани под егидата на ООН.

Удостоверенията за ваксинираните трябва да бъдат електронни, да бъдат съвместими в ЕС, а и по света, отбеляза на пресконференция зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович след заседание на Съвета на ЕС. Ваксинирането не може да се свързва с достъпа до основните права и свободата на пътуване, добави той. По неговите думи ЕС обсъжда какъв да бъде подходът по тези въпроси към преболедувалите Ковид-19.

Шефчович добави, че на техническо равнище в ЕС има съгласие за минимума от данни, които да се съдържат във ваксинационните удостоверения. Той цитира европейската служба за борба със заболяванията, според която още няма достатъчно доказателства, че ваксинираните не могат да останат преносители на заразата. По неговите думи затова имунизираните следва също да бъдат подлагани на карантина засега, пише БТА.

Зам.-председателят на ЕК посочи, че карантината изглежда като достатъчна мярка за разубеждаване на онези, които искат да пътуват за развлечение. Той добави, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат целенасочени и да се избягва затварянето на границите в ЕС на общо основание. Шефчович съобщи, че досега в ЕС са били получени близо 41 милиона дози ваксина, а от април до юни се очакват още 300 милиона дози.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК