Как се променят кибератаките в месеците на пандемията

Производството и енергетиката са най-атакуваните индустрии през 2020 г.

15.03.2021 | 21:10 Редактор: Юлия Христова
Как се променят кибератаките в месеците на пандемията

Кибернападателите насочват през 2020 г. своите атаки към сферите, на които глобалните усилия за реагиране на Ковид-19 разчитат най-силно: болници, медицински и фармацевтични производители, както и енергийни компании, захранващи веригите за доставки по време на карантинната обстановка от Ковид-19. Това става ясно от резултатите от годишния доклад на IBM Security - 2021 X-Force Threat Intelligence Index, който проследява как се променят кибератаките през 2020 г. и как киберпрестъпниците се опитват да се възползват от безпрецедентните социално-икономически, бизнес и политически предизвикателства, породени от пандемията. 

Според новия доклад кибератаките върху здравеопазването, производството и енергетиката са се удвоили спрямо предходната година. Заплахите са насочени към организации, които не могат да си позволят спиране на дейността, тъй като това ще породи рискове за прекъсване на медицински услуги или за жизненоважни вериги за доставки.

Производството и енергетиката са най-атакуваните индустрии през 2020 г. – на второ място след финансовия и застрахователния сектор. Причината за това е, че нападателите се възползват от увеличението с почти 50% на уязвимостите в индустриалните системи за контрол (ICS), от които производството и енергията силно зависят.

"Пандемията прекрои изцяло това, което днес се счита за жизненоважна инфраструктура, и нападателите взеха под внимание този факт. Дейността на много организации за първи път се оказа от водещо значение и те бяха изтласкани на първа линия в усилията за реагиране – дали подкрепяйки изследванията, свързани с Ковид-19, или поддържайки веригите за доставки на ваксини и храни или произвеждайки лични предпазни средства“, каза Ник Росман, ръководител на глобално звено разузнаване и превенция от заплахи, IBM Security X-Force.

"Виктимологията на нападателите се измести хронологично с разгръщането на събитията, породени от пандемията от Ковид-19, което отново показва адаптивността, находчивостта и упоритостта на киберпрестъпниците".

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК