Учени създадоха нов вид кибер ретина с широко зрително поле

Изобретението може да различи десетки хиляди пиксели

07.03.2021 | 11:40 Редактор: Юлия Христова
Учени създадоха нов вид кибер ретина с широко зрително поле

Учени в Швейцария създадоха нов вид кибер ретина с много широко зрително поле, която може да различи десетки хиляди пиксели, пише научното списание "Communications Materials”.

Благодарение на разработката, слепите хора ще могат да получат напълно пълноценно изкуствено зрение. Новата ретина се състои от 10,4 хил. пиксела, всеки от който може да се включва индивидуално към ретината. Подбран е и такъв брой електроди и разстояние между тях, при което изображението не се разпада на части. Това означава, че пациентът ще може да различава една точка от друга, разказва доц. Диего Гецци ог Федералната политехническа школа в Лозана.

В очите на човека и на други бозайници има няколко вида нервни клетки. Част от тях отговарят за преобразуването на частиците на светлината в различими от мозъка електрически импулси, а други участват в предаването на тези сигнали към зрителните центрове на мозъка и отговарят за поддържането на жизнената активност на рецепторите на ретината. Нарушенията в работата както на едните, така и на другите често водят до проблеми със зрението.

Учените е опитват да коригират подобни дефекти с помощта на стволови клетки, генна терапия и различни невроинтерфейси, с чиято помощ изкуствената ретина се "включва” към мозъка на хора, изгубили зрението си. Подобна технология – Аргус II, вече се прилага в десетки страни в света, пише БГНЕС.

Всички съществуващи кибер ретини имат два големи недостатъка - те се състоят от много голям брой пиксели и имат тясно зрително поле. Поради тази причина, когато се използват такива импланти, е невъзможно безопасното пресичане и ориентирането в местност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК