Потребителски групи в ЕС засипаха TokTok с жалби

Приложението е изправено пред нарастваща критика относно политиките си за поверителност

17.02.2021 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Потребителски групи в ЕС засипаха TokTok с жалби

Китайското приложение за споделяне на кратки видеа TokTok беше атакувано във вторник от множество жалби от потребителски групи в ЕС за предполагаемо нарушение на потребителското законодателство на единния блок и за неспособност да защити децата от скрита реклама и неподходящо съдържание, съобщава Ройтерс.

"ТикТок", което собственост на китайската компания ByteDance, бързо увеличава популярността си по целия свят, особено сред тийнейджърите. Приложението обаче е изправено пред нарастваща критика относно политиките си за поверителност и безопасност след редица инциденти. Европейската потребителска група BEUC визира няколко въпроса в жалбата си, сред които условията за ползване, предаде БНР.

"Те са неясни, двусмислени и благоприятстват "ТикТок" в ущърб на потребителите му. Условията му за авторски права са също толкова несправедливи, тъй като дават на "ТикТок" неотменимо право да използва, разпространява и възпроизвежда видеоклиповете, публикувани от потребителите, без възнаграждение".

В жалбата също така се посочва, че политиката на компанията за виртуални артикули, при която потребителите могат да купуват монети, които да се използват за виртуални подаръци за известни личности на TikTok, чието представяне им харесва, съдържа несправедливи условия и подвеждащи практики. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК