Германски учени създадоха уред, който предсказва инфаркт и инсулт

Това портативно устройство, голямо колкото две кутии цигари

16.02.2021 | 20:55 Редактор: Юлия Христова
Германски учени създадоха уред, който предсказва инфаркт и инсулт

Германски учени създадоха уред, който предсказва инфаркт и инсулт. Той е малък, преносим и изключително прецизен - резултатите изненадват дори опитните лекари, които тестват устройството.

Инфарктът на миокарда и мозъчният инсулт са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания на света, които нерядко водят до смърт. Годишно само в Германия 280 000 души получават инфаркт, а 270 000 - мозъчен удар.

Група учени от Политехническия университет в Хамбург под ръководството на професор Александър Кьолпин сега разработи портативен радар, който безконтактно и само за броени секунди установява нарушения в работата на кръвоносната система (дори когато няма изявена симптоматика) и същевременно предупреждава за опасността от приближаващ инфаркт или инсулт.

Как функционира уредът?

Това портативно устройство, голямо колкото две кутии цигари, съдържа сложна система от сензори, но може спокойно да се използва и в домашни условия. Процесът на безконтактния "медицински преглед" протича така: малки датчици, свързани в мрежата на изкуствен интелект, регистрират параметрите на жизнено важните функции на организма; в случай че се констатира приближаваща опасност от инфаркт или инсулт, те предават данните на скенер, който подава сигнал за тревога. Така предупреденият човек може да изпревари пристъпа и веднага да се обади на бърза помощ. Защото в подобни ситуации е ценна всяка минута.

В болницата устройство може да се закрепи на леглото на пациента и непрекъснато да "наблюдава" състоянието на организма. При това - съвършено безшумно. А на пациента дори не му се налага да лежи неподвижно. Той може да се движи и да променя положението на тялото си, без това да пречи на мониторинга.

Новото радарно устройство излъчва импулси, които са абсолютно безопасни за човешкия организъм и чрез тях фиксира между другото честотата, силата и ритъма на сърцебиенето. А анализът, който изкуственият интелект извършва въз основа на получената информация, е много по-прецизен от обикновеното измерване на пулса, пише DW.

Получените резултати са толкова детайлни и безпогрешни, че изненадват дори опитните лекари, които в момента тестват устройството. С вградения микрокомпютър устройството е в състояние не само да разпознае приближаващата опасност от инфаркт или инсулт, но дори да констатира и симптоми на атеросклероза у пациента. Данните автоматично се препращат в компютъра на лекуващия лекар, който в случай на необходимост взима превантивни мерки.

Този малък уред може да спаси много човешки животи

Авторите на разработката смятат, че устройството може да намери широко приложение не само в болниците, но и в домовете за възрастни хора и дори в домашни условия. Учените и лекарите искат да усъвършенстват устройството до такава степен, че в бъдеще да се инсталира направо на тавана и така да следи състоянието на повече пациенти. Те са уверени, че този малък, интелигентен уред е в състояние да спаси много човешки животи. Защото колкото по-рано се установи опасността от инфаркт или инсулт, толкова по-големи са шансовете на лекарите да помогнат на човека, изпаднал в беда.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК