Калият намалява риска от сърдечни болести и инсулт

Преди прием на медикаменти и хранителни добавки се консултирайте с лекар

22.10.2020 | 21:14 Редактор: Искра Ангелова
Калият намалява риска от сърдечни болести и инсулт

Наричат високото кръвно налягане "тихият убиец". Понякога напомня за себе си с леко главоболие, а има случай, в които няма симптоми, които да ни подскажат, че стойностите му остават високи.

Причините за възникването на хипертония са много – стрес, затлъстяване, заседнал начин на живот, някои заболявания като диабет, фамилна обремененост.

Начинът на живот е от съществено значение да поддържаме в баланс стойностите на кръвното налягане. Вижте кои хранителни елементи помагат за понижаването на високо кръвно. Внимание! Преди прием на медикаменти и хранителни добавки се консултирайте с лекар. 

Калий

Калият е минерал, който е необходим на организма за добра сърдечна и бъбречна функция, но също така играе съществена роля и в здравето на костите, мускулите, цялото тяло, намалява риска от диабет. Приемът на калий чрез храни, които го съдържат или добавки, намалява и риска от сърдечни болести, инсулт, образуване на камъни в бъбреците, задържане на излишни течности в организма. Калият облекчава напрежението в стените на кръвоносните съдове, регулира натрия в организма и спомага за поддържане на здравословни стойности на кръвното налягане.

Минералът се съдържа в по-големи количества в храни като авокадо, банани, мляко, кисело мляко, гъби, портокалов сок, картофи, домати, риба.

Омега-3 мастни киселини

Полезните омега-3 също участват в редица процеси в човешкото тяло, сред тях и поддържането на кръвоносните съдове здрави. Според някои изследвания, мастните киселини могат да имат положителен ефект при високо кръвно налягане. Омега-3 мастните киселини са едни от най-необходимите за здраво сърце и мозък, благоприятстват здравето на очите, кожата, подпомагат отслабването. Храни, които са богати на тях са риба, ядки, семена, като ленено семе, чиа, сусам.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК