Рискът от деменция скача при високи нива на шум

50 млн. човека в целия свят страдат от заболяването, а 2/3 от тях имат Алцхаймер

21.10.2020 | 23:19 Редактор: Ивет Арабова
Рискът от деменция скача при високи нива на шум

Ако нивото на шум надхвърля допустимите норми с 10 децибела, рискът от деменция се увеличава с една трета. Изследване на повече от 5 000 американци на възраст над 65 години показва, че повишеното ниво на градски шум увеличава вероятността тези хора да бъдат засегнати от деменция. До такъв извод достигнаха авторите на проучване, публикувано в научното списание "Алцхаймер и деменция”.

При 30% от участниците в проучването лекарите са диагностицирали леки когнитивни нарушения, а 11 % вече са били с Алцхаймер. За да проверят как нивото на градския шум може да повлияе на такива нарушения, учените проверили условията, в които участниците в експеримента са живели през последните 5 години и какво е нивото на шум близо до домовете им, информира БГНЕС.

Оказало се, че при шум, надвишаващ с 10 децибела допустимите нива, незначително снижение на умствените функции се наблюдава с 36 % по-често, а вероятността от развитие на Алцхаймер – с 30 %. Тези данни свидетелстват, че повишеното ниво на шум в градовете може да окаже влияние върху мозъчната дейност на възрастните хора, заяви Сара Едър – един от авторите на проучването.

По данни на СЗО, около 50 млн. човека в целия свят страдат от деменция, а 2/3 от тях имат Алцхаймер. Броят им се увеличава всяка година и според някои прогнози, до 2050 г. те може да надхвърлят 130 млн. души. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК