Задава се епидемия от затлъстяване, то води до деменция

Това ще бъде един от най-големите проблеми за човечеството през този век

24.06.2020 | 13:15 Редактор: Александра Иванова
Задава се епидемия от затлъстяване, то води до деменция

Задава се епидемия от затлъстяване сред населението на планетата до края на века. Това прогнозираха британски лекари. Те са установили още, че затлъстяването има много негативен ефект върху мозъчната функция на възрастните хора, като увеличава вероятността от развитие на деменция с над 30%. 

"Деменцията ще бъде един от най-големите проблеми за човечеството през този век. Тя ще е сред основните заплахи за здравословно стареене на всички хора на Земята. Нашите наблюдения показват, че нарастващата епидемия от затлъстяване може да изостри ситуацията с разпространението на сенилна деменция", твърди професор Андрю Степто.

Според СЗО болестта на Алцхаймер и други форми на сенилна деменция засягат около 50 млн. души по света, а до 2030 г. броят им може да нарасне до над 75 милиона. Заедно с инфарктите и инсултите, тези проблеми отдавна са едни от основните причини за смърт в страните от първия свят, предаде БГНЕС.

Неправилното хранене, лошите навици и ниската физическа активност провокират развитието на болестта на Алцхаймер. А спортуването и различните интелектуални упражнения рязко намаляват шансовете за развитие ѝ.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК