Паразитните червеи спират развитието на множествената склероза

Според статистиката на СЗО около 2,3 милиона души са засегнати от заболяването

15.06.2020 | 23:47 Редактор: Александра Иванова
Паразитните червеи спират развитието на множествената склероза

Кръгли паразитни червеи бяха приложени за лечение на множествена склероза успешно. Делото е на британски и румънски биолози, а резултатите от клиничните изпитания са публикувани от научното списание JAMA Neurology

"Проведохме най-голямото до сега проучване за използването на кръгли червеи за лечение на множествена склероза. Ние не само показахме, че подобна терапия работи и че е безопасна за пациентите, но и научихме няколко особености на имунната система, които ще помогнат да се възпроизведе този ефект по други начини”, пишат изследователите.

Множествената склероза представлява автоимунно заболяване на нервната система. Имунните клетки започват да атакуват обвивката на нервните влакна, така наречения миелин. В резултат нервите започват да предават сигнала по-лошо и "зациклят". Първите симптоми са леко изтръпване на крайниците. С прогресирането на болестта може да се стигне до парализа и слепота, съобщава БГНЕС.

Британските и румънски биолози забелязали, че ако носителите на множествена склероза и други автоимунни заболявания са заразени с паразитни червеи, болестта при тях протича по-леко, отколкото при други пациенти. Лекари и биолози от цял свят са провеждали няколко клинични проучвания за лечение на това заболяване с различни паразити, включително нематоди от вида Trichuris ovis, които засягат овцете.

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), в момента около 2,3 милиона души страдат от множествена склероза по света, но няма лекарства, които биха могли напълно да потиснат това заболяване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК