Въпрос на ген ли е заразяването с коронавирус?

Учени във Великобритания ще изследват генетичния код на 35 000 души, преболедували Ковид-19

16.05.2020 | 11:50 Редактор: Александра Иванова
Въпрос на ген ли е заразяването с коронавирус?

Учени във Великобритания ще изследват генетичния материал на хиляди хора, заболели от Ковид-19, за да намерят отговор защо някои дори не забелязват, че са се заразили и изкарват коронавируса на крак, докато при други той има фатален край.

Ще бъдат изследвани 35 000 души. Учените искат да сравнят генетичния код на тежко заболели от Ковид-19 с генетичния материал на хора, при които заболяването е преминало съвсем леко или дори без никакви симптоми. Предвидено е да бъдат изследвани гените на 15 000 човека с леки симптоми и на 20 000 души, които след зараза с новия коронавирус вече са били или все още са в интензивно отделение, съобщава "Дойче Веле".

"Изхождаме от предположението, че гените ще ни помогнат да разберем в кои случаи и как точно тази болест води до смърт. Бих заложил къщата си, че си имаме работа с мощен генетичен компонент", каза ръководителят на изследването Кент Бейли пред Ройтерс.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок вече призова сънародниците си да се включат в изследването. 

"Целта е да създадем научен портрет на този вирус", заяви министърът.

Ръководителят на изследването съобщи, че първите резултати се очакват след броени седмици.

"Вероятността да умрете от инфекция зависи в огромна степен от гените ви - в много по-голяма степен, отколкото вероятността да умрете от сърдечно заболяване или рак", изтъкня Кент Бейли.

Резултатите ще обобщават изследванията на около 2000 души.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК