Специалисти предупреждават: Студеното време е предпоставка за инфаркт и инсулт

Съветът на д-р Носиков е да се обличаме добре, да носим шал или предпазна маска и да бъдем внимателни

15.02.2021 | 18:49 Редактор: Радостина Димитрова

Студено време, с отрицателни температури днес. Най-студено е било в Банско - минус 19 градуса. За утре е обявен жълт код за ниски температури в няколко области. И опасност от поледици и заледявания. Каква е обстановката по пътищата и докога ще продължи студеното време?

Снегът и ледът по улиците през последните дни напълни с пациенти травматологичното отделение на болница "Света Анна".

"От уикенда се наблюдава около 30% повишаване на травматизма. Към момента сме пълни догоре. Най-често счупвания на глезена", заяви ортопед-травматологът от УМБАЛ "Св. Анна" д-р Станислав Милев.

Възстановяването от подобни травми в най-добрия случай отнема 30 дни. Студеното време обаче може да бъде опасно и за сърцето, предупреждават кардиолози.

"Когато времето е студено, сърцето работи под по-голямо натоварване", обясни кардиологът от "Сити Клиник Младост" д-р Александър Носиков. 

Съветът на д-р Носиков е да се обличаме добре, да носим шал или предпазна маска и да бъдем внимателни.

"По време на такива застудявания се качва смъртността от инфаркт и инсулт", допълни той.

Неблагоприятни за организма са и резките обрати във времето. Миналата седмица се радвахме на пролетни температури, а сега зимата напомни с пълна сила за себе си. По думите на метеоролозите това е характерно за поведението на Малък Сечко.

Затоплянето започва от четвъртък. Тогава в западните и северните райони на страната ще превали слаб сняг, но температурите ще се повишават и ще стигат от 4 до 7 градуса.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК