Най-богатите мъже в света се изправят един срещу друг

Защо Amazon застава срещу Reliance?

16.02.2021 | 11:35 Редактор: Никола Симеонов
Най-богатите мъже в света се изправят един срещу друг

Спор около индийска компания за хранителни стоки изправи един срещу друг най-големия онлайн търговец на дребно и технологичен гигант – Amazon и най-голямата индийска компания Reliance, пише BBC.

Компаниите са в противоречие, тъй като и двете са сключили отделни сделки с един и същ индийски търговец - Future Group.

Анализаторите казват, че правната битка, в която мощна американска компания се изправя срещу местен бизнес, може да формира растежа на електронната търговия в Индия за години напред.

"Мисля, че това е нещо голямо. Amazon никога не е виждал такъв съперник на нито един от своите пазари", каза старши анализаторът във Forrester Сатиш Мийна.

Amazon направи своя основател Джеф Безос най-богатият човек в света (въпреки че вече е изместен от Илън Мъск), а компанията се превърна в глобален играч на пазара на електронната търговия. Но главният изпълнителен директор на Reliance Мукеш Амбани - който е най-богатият човек в Индия - също e създал радикални промени в съществуващата индустрия посредством иновации.

Анализаторите от индустрията смятат, че плановете му за търговия на дребно ще представляват предизвикателство за Amazon и Flipkart, която е собственост на Walmart.

Amazon агресивно разширява присъствието си в Индия, където се надява да спечели приходи от нарастващия пазар на електронна търговия. Reliance също има планове да разшири както електронната си търговия, така и бизнеса си с хранителни стоки.

Вижте още по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК