SpaceX и Amazon в сблъсък за интернета, идващ от Космоса

Компанията на Мъск обвинява тази на Безос в задушаване на конкуренцията

27.01.2021 | 22:07 Редактор: Ивет Арабова
SpaceX и Amazon в сблъсък за интернета, идващ от Космоса

SpaceX и Amazon - две компании, управлявани от двамата най-богати мъже в света, които са готови да премерят сили една с друга. Общата им цел - базиран на сателити интернет, доведе до сблъсък между двете компании, като SpaceX обвинява Amazon в "задушаване на конкуренцията", а Amazon обвинява SpaceX, че се стреми да "отслаби конкуренцията още в началото".

Главният изпълнителен директор на SpaceX - Илън Мъск, има нетна стойност от 209 милиарда долара, а главният изпълнителен директор на Amazon - Джеф Безос, има нетна стойност от 192 милиарда долара. Само за сравнение - дори по-ниската цифра е била по-висока от годишния брутен вътрешен продукт на повече от половината страни в света през 2020 г., според Международния валутен фонд.

В центъра на схватката между двете компании е скорошният опит на SpaceX да модифицира лиценза си за Starlink, масивна плеяда от интернет спътници, от които SpaceX вече е изстрелял повече от 900. Компанията вече има разрешение от федералното правителство на САЩ да изстрелват хиляди сателити, които да изградят Starlink, а по време на неотдавнашни заявки пред Федералната комисия по комуникациите, SpaceX заяви, че иска да постави няколко хиляди от тези сателити на по-ниска надморска височина от предварително планираната или разрешената. Предложената промяна може да постави спътниците на Starlink на пътя на друго изкуствено съзвездие, наречено Project Kuiper, което е дело на Amazon. Компанията все още не е пуснала сателити, но е осигурила FCC лиценз за проекта.

Бъдещите планове на Amazon включват извеждането на някои от нейните спътници в орбита на около 590 км  над земната повърхност. Промените в лиценза, които иска SpaceX, биха позволили на компанията да изпрати около 3000 от своите спътници на височина между 540 и 570 км, което според Amazon е твърде близо. Компанията твърди в своето възражение, че сателитите Starlink на тази височина могат да причинят повече смущения в сигнала на сателитите Project Kuiper и други близки сателитни мрежи.

Но SpaceX опроверга тези опасения. Директорът на спътниковата политика на SpaceX Дейвид Голдман заяви в писмо от 22 януари до FCC, че неговият конкурент е стигнал до тези заключения само чрез "подбиране на данни" и "игнориране на по-голямата част от модификацията", предложена от SpaceX.

Цялата статия четете в Dnes.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК