Xiаomi с дело в САЩ, опитва да спре санкциите от Тръмп

Компанията попадна в черния списък на Министерството на отбраната на страната

01.02.2021 | 11:51 Редактор: Ивет Арабова
Xiаomi с дело в САЩ, опитва да спре санкциите от Тръмп

Китайският производител на смартфони Xiaomi води дело в САЩ, за да спре санкциите, наложени от администрацията на Доланд Тръмп в последния момент на мандата му. Xiaomi се озова в черния списък на Министерството на отбраната на САЩ заедно с осем други китайски компании в средата на януари. Едно от последствията е, че на американските инвеститори трябва да бъде забранено да купуват акции на Xiaomi - и те трябва да се разделят с всички книжа от компанията до януари 2022 г.

Сега Xiaomi твърди в делото, заведено в петък, че правителството на САЩ не се е придържало към необходимите процедури и твърдението за предполагаеми връзки с китайската армия също било погрешно. Xiaomi се стреми, наред с други неща, към спешна заповед за прекратяване на санкциите, предава Bloomberg.

BlackRock Inc., Vanguard Group Inc. и State Street Corp. са сред най-големите американски институционални инвеститори в Xiaomi, които ще бъдат принудени да продадат дялове в компанията до ноември, според данните. Американският производител на чипове Qualcomm Inc. също беше един от най-ранните инвеститори в Xiaomi, която беше създадена от милиардера Лей Джун преди десетилетие. Акциите на Xiaomi се обезцениха с 12% през януари, след като достигнаха рекордно високи нива през първата седмица на годината.

Цялата статия четете в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg/Paul Yeung

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК