Apple продаде най-много телефони в седмиците около Коледа

Продажбите на смартфони са нараснали с 4,3% в последното тримесечие

28.01.2021 | 15:05 Редактор: Юлия Христова
Apple продаде най-много телефони в седмиците около Коледа

Американският производител на потребителска електроника Apple е продал повече смартфони от всеки друг производител за коледното тримесечие. С пласирани 90,1 милиона iPhone-а Apple е категорично номер едно на пазара, съобщи аналитичната компания IDC в четвъртък вечерта. С пазарен дял от 23,4 процента се оказва, че почти всеки четвърти продаден смартфон е iPhone.

Не е необичайно Apple да изпревари дългогодишния лидер на пазара Samsung през коледното тримесечие, който обичайно е на върха през останалото време на годината. Този път обаче разликата е значително по-голяма от обичайното: според изчисленията на IDC Samsung е продала 73,9 милиона смартфона. Това все още е пазарен дял от почти 19 процента.

Huawei трябваше да отстъпи след опустошителните санкции от страна на САЩ. Китайският доставчик, който само преди няколко години се бе устремил към върха, се срива до петото място. Според данните на IDC Huawei е продала 32,3 милиона смартфона - спад с почти 42% на годишна база. 

Huawei загуби достъп до редица американски технологии заради санкциите на правителството на САЩ. Новите модели смартфони се продават без предварително инсталирани услуги на Google. 

Междувременно китайският производител Xiaomi успя да се възползва осезаемо от кризата в конкурента. Xiaomi увеличи продажбите с почти една трета до 43,3 милиона смартфона, което го прави номер три на пазара.

Като цяло продажбите на смартфони са нараснали с 4,3% през последното тримесечие до почти 386 милиона устройства. Това е сравнително "помирителен“ край на годината, след като някои пазарни изследователи се опасяваха от срив в продажбите в началото на пандемията. 

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК