Apple получи титлата "най-високо ценена марка в света" за първи път от 2016 г.

Компанията изпревари Amazon и Google и оглави класацията Brand Finance Global 500

26.01.2021 | 22:40 Редактор: Радостина Димитрова
Apple получи титлата

Apple изпревари Amazon и Google и получи титлата на най-високо оценена марка в света за първи път от 2016 г. насам. Това сочи най-новият доклад на Brand Finance, според който Apple е постигнала този успех благодарение на стратегията си за диверсификация, която ѝ донесе впечатляващите 87% увеличение на стойността на бранда до 263,4 млрд. долара. Така Apple оглави класацията Brand Finance Global 500.  

Под ръководството на Тим Кук Apple започна да се фокусира върху развиването на стратегия за растеж отвъд iPhone, който през 2020 г. съставляваше само половината от приходите ѝ от продажби, спрямо две трети през 2015 г. Политиката за диверсификация помогна на бранда да се насочи към пазара на абонаментни услуги и вече има редица предложения като App Store, iCloud, Apple Podcasts, Apple Music, Apple TV и Apple Arcade.

Въпреки че отстъпи челната позиция в класацията и остана на второ място, Amazon все пак успя да запише 15% повишение на стойността на марката си до 254,2 млрд. долара. Ритейл гигантът е един от малкото брандове, които печелят значително от пандемията и безпрецедентното търсене на онлайн продажби.

В година, белязана от блокади по целия свят, а работата от вкъщи се превърна в нещо нормално, хората започнаха да разчитат много повече на дигитални комуникации, онлайн търговия и онлайн развлечения, а от това спечелиха преди всичко технологичните компании, предаде Investor.bg.

Технологичният сектор остава най-високо оцененият в Brand Finance Global 500, с цели 47 марки в списъка и комбинирана стойност от 998,9 млрд. долара. Те отговарят за 14% от общата стойност на марките в класацията.

Подкрепена от засиленото търсене на доставки по домовете и на сигурни пътувания по време на пандемията, Uber записа 34% скок на стойността на марката до 20,5 млрд. долара, благодарение на което попадна в топ 100 – на 82 място. По същия начин Meituan, най-големият китайски доставчик на онлайн услуги по заявка, се радва на 62% ръст до 7,2 млрд. долара – едно от най-големите повишения в класацията. Компанията се изкачи от 265 място до 216.

Софтуерни доставчици като Microsoft (20% ръст до 140,4 млрд. долара), SAP (9% нагоре до 18 млрд. долара), Salesforce (29% повишение до 13,2 млрд. долара), Adobe (25% скок до 11,7 млрд. долара), както и новоприсъединилата се Servicenow (39% нагоре до 4,3 млрд. долара) бяха подкрепени от преминаването на бизнеса онлайн и факта, че офисите отстъпиха място на дома в по-голямата част на годината.

Докато новите технологии дърпат нагоре стойността на марките в различни индустрии, Tesla изпревари другите автомобилни производители и записа 158% ръст на стойността.

Брандовете за онлайн търговия спечелиха от новото нормално. Марката Alibaba.com удвои стойността си, а Walmart успя да се изкачи до шеста позиция в класацията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК