Постижение: Българският Omnibot излиза на световната сцена

Интересът към изобретението е много голям

22.01.2021 | 09:17 Редактор: Тодор Петров

Български високотехнологичен робот се бори за световно признание в най-голямото независимо стартъп състезание в света. Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на онлайн събитие на 27 януари. 

Иновативното изобретение изправя на крака хората в инвалидни колички. Освен здравословните ползи, Omnibot прави възможно и свободното движение в затворени пространства, без да се налага преустройство на околната среда. 

"Ползите са доста, като най-съществените са подобряване на здравословното състояние на човека. Когато е в толкова дълго седнало положение, винаги се получават вторични заболявания, декубитални рани, проблеми с дихателните пътища, уринални и други болести", обясни създателят на Omnibot Любомир Василев.

Интересът от страна на потребителите към машината-помощник е много голям. Но засега роботът се използва ежедневно единствено от съпругата на своя създател. 

"Имам много добра обратна връзка от нея за подобренията, които вече почти са готови за това, което ще стане като краен продукт и ще излезе на пазара. Така че хората, които имат желанието да го закупят, да е възможно. И да се организира и серийно производство спрямо вече готовия продукт", каза още Любомир Василев. 

Omnibot стига до престижния конкурс, след като спечели първо място като иновативен продукт на стартираща компания. 

"Сега е третият етап, който всъщност е глобалният етап и ние сме излъчени като победители в Централна и Източна Европа да се състезаваме на световно ниво", отбеляза създателят на Omnibot.

Чрез онлайн гласуване всеки може да подкрепи участието на българското изобретение в световния конкурс, където съревнованието е между стартъп компании от цял свят.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Галя Павлова
преди 3 месеца
Изключително интересно! Сигнализирай за неуместен коментар