България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Omnibot - БГ роботът от бъдещето, който ще помага на хората с увреждания

По думите на създателите му той е иновация на световния пазар

26.03.2019 | 10:50 Редактор: Зорница Костадинова
Omnibot - БГ роботът от бъдещето, който ще помага на хората с увреждания

Български екип създаде роботизирано помощно средство за хора с увреждания. По думите на създателите това е иновация на световния пазар. Той е първият по рода си продукт с помощни средства, наречен Omnibot. 

Негов инициатор е Любомир Василев, чиято жена претърпява инцидент, оставящ я инвалид. Именно тя е муза за конструирането на Omnibot-a. 

Той е и организатор на екипа, в който работят и гостите в предаването "България сутрин" - механикът на разработката инж. Димитър Ортаков и специалистът по електроника и софтуер Данаил Иванов.

Това, което ги е мотивирало да се включат в екипа е помощта към хората и техните реакции. 

Името на устройството идва от наименованията на гумите му, омни, и съкращение от робот - Омнибот. 

"Благодарение на софтуера се постигна отваряне на задните гуми, което е гениално", отбеляза Иванов и добави, че този контрол на гумите е иновативен метод. 

Димитър Ортаков каза пред Bulgaria ON AIR, че над 10 човека вече са изпробвали устройството и усмивката не слиза от лицата им. Той допълни, че са подадени и документи за патентоването му, но са необходими три месеца за извършване на проверка.

Гостите споделиха, че конкурентната цена е около 15 000 евро, но тази на българското изобретение ще бъде по-ниска. И изразиха надежда, че до 2 години ще влезе в производство и ще може да помага безплатно в кабинети за физиотерапия на нуждаещи се.

За първи път иновацията ще бъде представена официално на предстоящото изложение в рамките на Европейския форум за социално предприемачество в Пловдив идната седмица.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК