Инвестиционен стратег: Биткойн изглежда като балона на всички балони

Цената на криптовалутата прескочи 40 000 долара

10.01.2021 | 10:30 Редактор: Ивет Арабова
Инвестиционен стратег: Биткойн изглежда като балона на всички балони

Цените на биткойните са се удвоили за по-малко от месец до над 40 000 долара. И докато биковете на криптовалута твърдят, че този зашеметяващ прилив е оправдан, някои от Wall Street предупреждават, че това няма да завърши добре, предава CNN Business.

"Неотдавнашното рали може да е просто спекулативна мания. Сега биткойн изглежда като "балона на всички балони", смята Майкъл Хартнет, главен инвестиционен стратег в Bank of America Securities.

Хартнет посочва в скорошен доклад, че драстичното покачване на биткойна през последните две години - скок от около 1000% от началото на 2019 г. - е далеч по-голямо от ръстовете за други активи, които са се радвали на огромен интерес през последните няколко десетилетия.

Това включва скок на цените на златото с повече от 400% в края на 70-те години, както и други забележителни инвестиционни мании: японски акции в края на 80-те, фондовия пазар в Тайланд в средата на 90-те, дотком балона в края на 90-те и цените на жилищата в средата на 2000-те, информира Bloombergtv.bg.

Хартнет не прогнозира, че цените на биткойн ще спаднат. Вместо това той характеризира сегашния възход на цените на криптовалутите като още един пример за "все по-спекулативно" инвестиционно поведение. Той също така предупреди за повишения интерес към IPO и SPAC за големи стартъпи и еднорози.

Хартнет не е единственият, който призова за повишено внимание относно биткойн. Като се има предвид, че щатският долар се стабилизира до известна степен, някои анализатори предупреждават, че една от мантрите на бикове за инвестиране в биткойн - като хедж срещу валутните спадове - вече не е релевантна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК