Биткойнът с нов рекорд от 35 000 долара

Най-голямата криптовалута в света се повишава с 6%

06.01.2021 | 10:25 Редактор: Ралица Братанова
Биткойнът с нов рекорд от 35 000 долара

Биткойнът скача до нов рекорд в сряда, само два дни след регистрирането на най-големия си еднодневен спад от март насам, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута в света се повишава с 6% до 35 842 долара, надминавайки предишния връх от 34 792 долара, определен на 3 януари. В понеделник тя спада с 17%. Цифровата монета се увеличава четирикратно през 2020 г.

За изкачването на биткойн са цитирани редица фактори. Някои търговци посочват дългосрочната прогноза на JPMorgan Chase & Co., че биткойнът може да поскъпне до 146 хил. долара, докато други цитират общото настроение на риска на световните финансови пазари, пише BloombergTV.bg.

"Бичи пазарът е ясен и ние няма да получим 30% до 40% спад, както през 2017 г.“, каза Виджай Айяр, ръководител на бизнес развитието на крипто борсата Luno в Сингапур. „Пазарът е по-зрял с по-големи купувачи. Имайте предвид обаче, че се намираме в параболична фаза“, коментира още той.

Още институции и известни инвеститори, сред които Пол Тюдор Джоунс, Скот Минерд и Стан Друкенмилер, или са започнали да влагат средства в биткойн, или са заявили, че са готови да го направят.

Докато някои твърдят, че криптовалутата предлага хеджиране срещу слабостта на долара и риска от инфлация в един свят, зареден с фискални и парични стимули, други казват, че инвеститорите на дребно и квантовите фондове, следващи тенденциите, изпомпват неустойчив балон.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК