Как пандемията ускори развитието на изкуствения интелект?

Само в Европа ускорението за 6 месеца се равнява на това за период от 3 до 7 години

01.01.2021 | 11:55 Редактор: Радостина Димитрова
Как пандемията ускори развитието на изкуствения интелект?

Пандемията стимулира развитието на технологиите във всички насоки, включително в сферата на изкуствения интелект. Само в Европа ускорението на дигитализацията шест месеца на годината се оценява на това за период от три до седем години напред, заяви Елица Стоилова, специалист по развитие на чатботовете, предаде БНР.

Проектите, съдържащи изкуствен интелект, са по-дългосрочни, но няколко реализации в различни стадии на развитие правят особено впечатление през изминалата година.

Елица Стоилова открои своите Топ 5 събития в областта на изкуствения интелект:

Дигиталните хора - неони бяха едно от иновативните творения на годината. Те са генерирани компютърно, но всеки от тях има своя личност и професия и са програмирани да имат поведението на човек, като проявяват емоции, говорят различни езици и имат памет за срещите и разговорите с хора. Те ще могат да бъдат назначавани на работа, за да изпълняват различни дейности дигитално.

77 екипа от 19 страни работят върху роботи - аватари, управлявани от изкуствен интелект. Прототипите на десетте най-добри модела ще бъдат завършени през 2022 година и ще бъдат насочени към производство. Хората, свързани с такива машини, ще могат да се "пренасят" в други места на планетата и чрез тях да извършват опасни дейности.

Дигиталните двойници са още едно проявление на изкуствения интелект. Известни личности вече имат такива дубльори. Microsoft пък работи върху създаването на дигитален чатбот на конкретно лице, което може да бъде заместител в социалните мрежи.

И две любопитни разработки намират място в списъка на Елица Стоилова.

Един от бившите програмисти на екипа на Amazon за създаване на алгоритмите на "Алекса" е създал приложение за превод на поведението на котки. Използвайки машинно обучение, програмата слуша звуците, които издават котките, и предлага превод на човешки език. Заедно с това то се адаптира към всяка отделна котка. В плановете на компанията е и разработването на умен нашийник.

И накрая идва най-известната любовна приятелка в света. Тя е китайка, но всъщност чатбот с изкуствен интелект и характер на жена. Виртуалните ѝ любовни връзки са стотици милиони, а според нейните почитатели разговорите с нея са като с истински човек. Нещо повече - тя привързва към себе си тези, които имат нужда от общуване.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК