АИКБ иска съобразена със световните тенденции среда за електронна търговия

Единствено така българските компании ще бъдат конкурентни, стана ясно на конференция на НАП

23.12.2020 | 20:37 Редактор: Радостина Димитрова
АИКБ иска съобразена със световните тенденции среда за електронна търговия

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) иска предвидима и съобразена със световните тенденции среда за електронна търговия. Единствено така българските компании ще бъдат конкурентни. Това стана ясно по време на проведената от НАП кръгла маса на тема "Електронната търговия в България – перспективи и възможности. Фискални и потребителски аспекти", съобщиха от пресцентъра на асоциацията.

"За нас е важно да се даде възможност за онлайн софтуерна фискализация чрез директно обръщение на търговския софтуер към сървъри на НАП или на доверени независими посредници. Тази алтернативна форма на фискализация трябва да се дефинира така, че да е достъпна за всички фирми, извършващи електронна търговия, включително и тези, които извършват и производствена дейност или физическа търговия", заяви Паско Пасков, експерт в АИКБ, член на работната група по софтуерна фискализация към НАП и управител на "Степ-Софт Алианс" ЕООД.

"Електронната търговия става основен търговски канал за все по-голяма част от фирмите, и всякакви регулации за нея трябва да поставят българския бизнес в конкурентно предимство, а не в неизгодна позиция", каза още той.

Според АИКБ все по-голям дял от търговския оборот на бизнеса преминава през електронна търговия и е необходимо НАП да работи за подобряване на средата, като даде възможност на българския бизнес да бъде конкурентен. Решението е изграждане на предвидима и съобразена с последните тенденции в търговията среда, която дава възможност да използване на електронни пари, криптовалути и други платежни средства, които постепенно изместват парите в брой.

По думите на Паско Пасков всичко това трябва да се случи в режим на прозрачност и диалог, за да се избегнат лошите практики и изгубено време в последните две години, които се случиха с промените в Наредба Н-18. Ако страната ни не успее да създаде добра среда от АИКБ очакват част от търговския оборот на фирмите да премине към ползване на чуждестранни платформи като Amazon и Alibaba. Това от своя страна  ще доведе до изключително големи трудности при проследяване на оборотите и съответно много ниски нива на данъчна събираемост.

По време на кръглата маса НАП взе решение за продължаване на работата на работната група за софтуерна фискализация. Изпълнителният директор на приходната агенция даде мандат за съставяне на групата и стартиране на работа по дефиниране на режим за фискализация за онлайн търговията. Групата трябва да даде предложение до края на януари 2021 г. за насоки за промените, така че да се облекчи работата на онлайн търговците, без да се увеличава риска за фиска. 

Софтуернатафискализация представлява обмен на електронни фискални документи по сигурен канал към Националната агенция по приходите и гарантира, че клиентът ще получи разписка по имейл за своята покупка, едва след като НАП са получили и удостоверили нейната фискализация.

Сред темите, които бяха обсъдени на проведеното онлайн събитие, бяха още тенденциите и проблемите, които НАП срещат при събираемостта в търговията по електронен път.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК