Kои са най-интересните изобретения от последната година?

Летателният апарат на Virgin Galactic ще превозва богатите земляни до Космоса още през 2014 годинa.

27.12.2013 | 11:10
Kои са най-интересните изобретения от последната година?

Как се развиха технологиите през изминалата година и кои са най-интересните технологични изобретения от последните 12 месеца?

Компания от Сан Франциско създаде игра, в която количките могат да се надбягват самостоятелно една с друга. Играчите могат да задават и контролират скоростта и позициите им през iPad или iPhone. „Вражеските” колички пък могат да се програмират така, че да се състезават толкова умело, сякаш ги ръководят хора.

Кронът - това е храната, която се превърна в истинска мания през 2013 г. Сладкишът, направен от тесто за кроасани, крем за пълнеж и глазура, накара жителите на Ню Йорк и туристите да полудеят, след като готвачът Доминик Ансел създаде кронъта през май. Рецептата му вдъхнови милиони по цял свят, а клиентите бяха готови да чакат с часове и дни, за да го опитат.

Mission R е електрическият мотоциклет, който може да се зарежда от всеки контакт – дори у дома. Има мотор от 160 конски сили, който ви изстрелва от 0 до 120 км/ч за три секунди. Максималната му скорост е 240 км/ч и може да измине 225 км с един резервоар. Най-хубавото е, че освобождава нула вредни емисии, не ръмжи оглушително и разполага с контролен панел с дигитален тъчскрийн.

Басейн с олимпийски размери и форма на „плюс“ беше създаден, за да плува във водите на нюйоркската East River. С един куршум два заека – пречиства речните води и дава на нюйоркчани чудесна възможност да поплуват. Уникалната му система за филтриране пречиства преминаващата през него вода, а интересната му форма отделя различни коридори за различни дейности. Творението на архитектите Дон Пин Вон, Арчи Лий Гоутс и Джефри Франклин ще позволи на местните жители да поплуват на открито в чиста вода за първи път от 100 години.

Tower Infinity в Южна Корея ще стане първият небостъргач в света, който ще изчезва за няколко часа на ден. С помощта на LED технология и 18 устойчиви на времето HD камери, фиксирани на фасадата, на минувачите ще изглежда, сякаш от определени ъгли сградата е невидима. Птиците и самолетите обаче ще могат да я виждат, така че инциденти не се очакват. Проектът ще бъде завършен до 3-4 години.

3Doodler рисува в три измерения, вместо в две. Устройството работи буквално като 3D принтер, като топи и охлажда цветна пластмаса, за да създава твърди структури във всяка възможна форма – просто я нарисувайте във въздуха.
Бяха създадени и очила, които възстановяват частично зрението на хора, болни от retinitis pigmentosa – заболяване, което води до ослепяване. В устройството е вградена изкуствена ретина и видеосистема, която позволява на пациента да вижда силуети и контрастни образи.

Летателният апарат на Virgin Galactic ще превозва богатите земляни до Космоса още през 2014 година – на цена от 250 хиляди долара за билет. Корабът е с мотор на ракета, който го изстрелва през атмосферата. Той е надеждата на Virgin да стане водещото име в космическия туризъм и да сложи край на монопола на правителствата върху извънземното пространство.

Вижте самите изобретения във видеото.