Amazon върви към очакван фалит през следващото десетилетие?

Една от причините - тя следва същите модели като другите подобни компании

16.12.2020 | 13:06 Редактор: Юлия Христова
Amazon върви към очакван фалит през следващото десетилетие?

Джеф Безос е най-богатият човек в света, благодарение на Amazon - компания за онлайн продажби. Експертът по търговия на дребно Дъг Стивънс обаче прогнозира, че гигантът може да “се срине” или дори да банкрутира през следващото десетилетие.

На своя сайт “Business od Fashion” основателят на компанията “Retail Prophet’s” и съветник на някои от най-уважаваните марки в света прогнозира край на Amazon, съобщава “Entrepreneur”.

"Мисля, че Amazon ще се срине през следващите 10 години и ето някои от причините“, пише Стивънс.

Amazon следва стъпките на “Уолмарт” Една от причините за евентуален фалит на платформата за онлайн търговия би била, че тя следва същите модели като другите подобни компании, пише БГНЕС.

"Между 1962 г. и началото на 2000-та “Уолмарт” води в търговията на дребно, побеждавайки десетки големи и малки конкуренти. До 2010 г. “Уолмарт” отвори зашеметяващите 4 393 магазина, от които над 3 000 бяха отворени след 1990 г.“, обясни експертът.

Той добави, че след като е претърпяла рязък спад в продажбите през 2015 г., “Уолмарт” не е успяла да стартира онлайн търговия. Сривът на гиганта показва, че с повечето такива големи компании може да се случи същото.

Amazon предлага ефикасност, но не и истински шопинг. Стивънс намира за опасно, че Безос възнамерява да поддържа същия дългосрочен модел на работа.

"В нашия бизнес на дребно знаем, че клиентите искат ниски цени и така ще бъде и след 10 години. Те искат бърза доставка, богат избор“, каза по-рано основателят наAmazon.

Стивънс обаче смята, че хората не купуват само защото искат продуктите възможно най-скоро. Те искат и истински шопинг: излизане от дома, докосване на продуктите, сравняването им, пробване на нови неща или вдъхновение. В този смисъл недостатъкът на Amazon се крие в "онлайн пазаруването“.

Фокусът за обслужване на клиенти ще бъде загубен.

Когато една компания има мощен лидер като Джеф Безос начело, би било трудно да функционира без него. Дъг Стивънс прогнозира, че докато Amazon продължава да се разширява, "фигурата на Безос може да се разпадне или да изчезне“.

"Тогава е възможно да се отклони от първоначалната мисия и тя е удовлетвореността на клиентите“, каза експертът по продажбите на дребно.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
БГ СМЕШКИ
преди 2 месеца
няма да стане тая работа ! най-малкото защото нямат кой знае ква конкуренция... Сигнализирай за неуместен коментар