България заема 17-о място в света по достъпност и цена на интернета

Страната ни се придвижва с 6 позиции напред в сравнение с миналата година

15.12.2020 | 23:17 Редактор: Радостина Димитрова
България заема 17-о място в света по достъпност и цена на интернета

България е сред 20-те пазара в света с най-ниски цени на широколентовия интернет през 2020 г.

Страната ни е класирана на 17-а позиция от 220 държави в индекса на cable.co.uk средна цена от 12,69 долара месечна такса, което е с 3,24 долара по-малко в сравнение с миналогодишната класация, предаде Investor.bg.

Страната ни се придвижва с 6 позиции напред в сравнение с миналата година, когато беше 23-та в същата класация.

Най-евтиният индивидуален широколентов интернет пакет в света се намира в Украйна и струва само 6,41 долара на месец. 

Топ пет на най-евтините страни за достъп до интернет се допълва от Сирия, Русия, Бутан и Шри Ланка.

Еритрея е най-скъпата страна в света за получаване на фиксиран широколентов пакет със средна цена от 2 666,24 щатски долара на месец. Сред най-скъпите широколентови пазари са и Мавритания, Коморските острови, Макао, Гана, Самоа, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Туркменистан.

Въпреки че глобалните широколентови скорости се ускоряват с около 20% годишно, средната цена на широколентовия пакет не пада през последните 12 месеца, констатира компанията в проучването си. В сравнение с 2017 г. обаче широколентовият интернет става по-евтин в световен мащаб.

Свързаността продължава да бъде най-скъпа в развиващите се и островни държави от Африка, Азия, Океания и Централна и Южна Америка.

Обикновено, макар и не изключително, когато широколентовият достъп е скъп, той също е бавен и ненадежден. Обратното също е до голяма степен вярно, въпреки че и в двата случая има изключения. В Еритрея например връзката е толкова ненадеждна, че тестовете за скорост се провалят и не са точни. В останалите скъпи страни средната скорост е около 5,5 Mbps.

От петте най-евтини държави за широколентов достъп Бутан и Сирия са единствените страни със средно измерени скорости, които са достатъчно ниски, за да се сравнят с тези от петте най-скъпи пазари. Във всички останали случаи скоростта е значително по-висока. Това не би трябвало да е голяма изненада. Като общо правило страните, които предлагат евтина широколентова връзка, правят това в резултат на наличието на хомогенна, надеждна инфраструктура и здравословен, конкурентен пазар с голям брой доставчици.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК