Интернет поглъща все повече от вниманието и концентрацията ни

Не бива да се поддаваме на този ентусиазъм, казват учени

14.10.2020 | 15:00 Редактор: Юлия Христова
Интернет поглъща все повече от вниманието и концентрацията ни

И ето ни в света на бъдещето. Малка лампичка на челото на ученика свети с различен цвят. По нея учители и родители могат в реално време да следят дали детето внимава или е разсеяно. Ужасяваща представа или шанс?

Гледката на тези деца шокира, защото реалността явно е изпреварила антиутопиите и научната фантастика, с които ни плашат от екраните на телевизията и киното. Учебният час за учениците от началното училище "Синхуа Шайшун" в Източен Китай започва не с отваряне на учебник, а с нахлузване на святкаща диадема, пише "Уолстрийт джърнъл", където излезе статия за въпросния експеримент.

По време на занятия децата носят на челата си тази диадема, която измерва електротоковете на мозъка. На диадемата просветват три диода: червен, жълт и син. Едно от децата в класа безгрижно обяснява, че ако не челото му свети червеният диод, значи е концентрирано. Но ако светне синият – детето се разсейва и не внимава в урока. На своя таблет учителката следи дали децата са достатъчно съсредоточени, а по интернет тази информация може да достигне и до родителите им. Така амбициозните майки и татковци във всеки миг могат да проверят на своя смартфон дали детето им внимава в час или не.

Следене в реално време

Разработката на стартъпа BrainCo, чиито корени са в прочутия американски университет "Харвард", изглежда едновременно много полезна, но и ужасно шокираща.

Неслучайно през 2020 година правозащитната организация "Дигитален кураж" присъди една от годишните си анти награди "Биг Брадър" тъкмо на фирмата BrainCo за въпросните шпионски диадеми.

Както каза пред германското радио SWR основателката на "Дигитален кураж" Рита Тангенс: "Най-лошото е, че това откритие няма за цел да повиши образованието на децата. То цели насила да им набие материала, тоест – това е дресура."

Рита Тангенс говори за "дигитално насилие", но редица инвеститори изпадат в радостна възбуда, когато четат за новостите в неврологията и свързаните с нея нови технологии за измерването на мозъчните вълни, за проучванията на тема "телепатия". Това за тях е огромен и велик пазар на бъдещето, където учението, комуникацията и дори сънят ще преминат в съвсем ново измерение, пише DW.

Много учени обаче са скептично настроени. "Не бива да се поддаваме на този ентусиазъм," казва пред "Ди Цайт" специалистът по биоетика Марчело Иенца. "Фирми като BrainCo се стремят просто да спечелят пари."

Други специалисти припомнят, че апаратурата наистина може да измерва електромагнитните вълни, но засега учените изобщо не знаят какво точно мерят: дали мозъчно усилие, дали концентрация, или пък нещо друго. Да не говорим, че мнозина се съмняват в педагогическата полза от диадемите със светещи диоди. Марчело Иенца твърди, че досега няма научни доказателства за някакво повишаване на равнището на концентрация в час. Други обаче смятат друго.

Тревожни социални последици

Пред репортер на "Уолстрийт джърнъл" една от майките на ученици в китайското училище "Синхуа Шайшун" твърди, че откакто носят светещите диадеми, нейните деца вече са много по-дисциплинирани. Явно усещането, че са под наблюдение, ги мобилизира – независимо дали лампичките наистина подават обективна информация или не. Ето защо Марчело Иенца особено се тревожи за социалните последици.

Той разказва, че в Китай на места вече задължават служителите да носят такива диадеми по време на работа. "И как ще се оценява информацията? Дали ще ме уволнят или ще ми намалят заплатата, ако уредът измери по-ниска концентрация?" – пита се той. Засега изобщо не е доказано, че диадемите наистина измерват равнището на концентрация, но въпреки това просветващите лампички могат да доведат до тежки последствия за отделния човек, смята ученият.

А седмичникът "Ди Цайт" припомня, че неврологията отдавна е стигнала доста по-далеч. Да, учените вече знаят, че освен периоди на концентрация, човешкият мозък има нужда и от почивки. И наистина, понякога най-интересните хрумвания идват тъкмо в мигове, когато човек се отпуска и намалява концентрацията си, когато пуска мислите си да се реят свободно. Тъй че именно в мига, когато синята лампичка гневно сигнализира ниска мозъчна концентрация, може би в мозъка възникват уникални идеи, които ще тласнат човешкия прогрес напред.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК