Професор предрече климатична катастрофа през 2016

Топенето на арктическия лед достигна рекордни нива, Питър Уодъмс от Кеймбридж призовава за спешни и драстични мерки.

18.09.2012 | 11:05
Професор предрече климатична катастрофа през 2016

До четири години глобалното затопляне ще причини пълния колапс на арктическия лед, прогнозира един от най-известните учени, занимаващи се с проблема. Професорът от Кеймбридж Питър Уодъмс предупреждава, че промените в климата напредват със застрашителни темпове и човечеството трябва да действа не с десетилетни планове за намаляване на парниковите емисии, а със спешни и драстични мерки. Това включва не само по-нататъшното намаляване на емисиите въглероден диоксид, но и прилагането на някои дръзки геоинженерни идеи, като различните методи за отразяване на част от слънчевите лъчи обратно в космоса (примерно като се промени цветът на облаците към по-бял) или плановете за депозиране на специални минерали в океаните, които да абсорбират повече СО2.

Според Уодъмс глобалното затопляне е единствената причина за драстичното свиване на полярния лед в последните години. След като през лятото на 2007 ледената покривка в Арктика достигна най-ниската измервана някога площ от 4.17 млн. квадратни километра, през този август бе постигнат нов антирекорд - 3.5 милиона квадратни километра.

Професорът твърди, че темповете на топене отдавна са надминали старите прогнози, според които ледената покривка щеше да издържи още около половин век. По преценка на Уодъмс оконачтелния й срив ще настъпи още през 2015-2016 година, когато Северният ледовит океан на практика ще престане да бъде ледовит - арктическите води ще станат плаваеми, само с откъслечни блокове лед. Това ще донесе и някои ползи, подчертава професорът - например откриване на нови, по-кратки транспортни маршрути, и улеснен достъп до арктическите запаси от нефт и газ. Но като цяло ефектът ще е остро негативен - стопяването на арктическия лед ще засили самия процес на глобално затопляне. "С топенето на леда водата в океаните се затопля - с цели 7 градуса по Целзий през 2011 - а това затопля и океанското дъно. Арктическият континентален шелф е покрит със замръзнали останки от последната ледена епоха. При затоплянето на водата те също се топят и освобождават огромни количества метан - газ със силен парников ефект", пише Питър Уодъмс в писмо до The Guardian.