Убит от еърбег шофьор накара Volvo да предприеме крайни действия

Вкарват в сервиз 54 124 автомобила

10.11.2020 | 15:33 Редактор: Георги Камарашев
Убит от еърбег шофьор накара Volvo да предприеме крайни действия

Шведският производител Volvo вкарва в сервизите си 54 124 автомобила от моделите S60 и S80, произведени през периода от 20 май 2000 година до 13 март 2003 година и продадени на пазара в САК. Въздушната възглавница на шофьорското място трябва да бъде сменена при всеки един от тях.

През октомври стана ясно, че водач на Honda Civic (26-и по ред) е загинал след активиране на въздушна възглавница на японския производител Takata. Аналогичен дефект е установен и при еърбег, производство на американската компания TRW Automotive, която през 2016 г. беше погълната от германския концерн ZF.

Оказва се, че заради топлина и влага реактивът в пиропатрона се уврежда и съответно се активира със страшна сила, като изпраща в салона на автомобила метални части от повредения механизъм. Съответно, тези парчета метал нараняват шофьора, като това понякога е фатално.

От националното управление за безопасност на движението на САЩ (NHTSA) съобщиха, че вече е отчетен един смъртен случай заради некоректно сработване на въздушна възглавница на TRW в автомобил Volvo. Водачът на колата е загинал, а в момента се води разследване за изясняване на причините за трагедията.

Четете повече по темата в Automedia.bg.

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК