Volvo обмисля самостоятелно производство на електромобили

Шведският производител ще инвестира в операции за проектиране и разработка на електрически двигатели

08.11.2020 | 17:20 Редактор: Георги Камарашев
Volvo обмисля самостоятелно производство на електромобили

Шведският производител Volvo Cars ще инвестира в операции за проектиране и разработка на електрически двигатели, за да може след време да премине изцяло към производство на електромобили, съобщава компанията, цитирана от Automedia.

От 2011 г. насам Volvo използва електромотори на германската фирма Siemens. Например кросоувърът на ток XC40 Recharge е оборудван с компоненти, създавани от съвместното предприятие Valeo Siemens eAutomotive. Паралелно с това шведите разработват ново поколение електрически двигатели в лабораториите си в Гьотеборг и Китай, като задачата на тези два технологични центъра е да създадат агрегати за хибриди и електромобили, които ще позволят на марката да бъде напълно независима от външни компании. 

Освен електромотори, Volvo ще прави и цялата електрическа трансмисия за новите автомобили. Благодарение на новите инвестиции, компанията ще направи огромна крачка към целта си, а именно - през 2025 година половината от продажбите на шведския производител да бъдат на хибриди, а друга половина - на електромобили.

Следващата задача пред Volvo е през 2040 г. компанията да започне да произвежда единствено електрически превозни средства, като стане и "климатично неутрална". Това означава преработка и повторно използване на материалите и свеждане до нула на вредните емисии, отделяни при производство и доставката на новите автомобили.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК