Испанската служба за въздушна навигация се насочва към летящи таксита

Трябва да прехвърлим градската мобилност в третото измерение, коментира генералният директор

06.11.2020 | 17:20 Редактор: Юлия Христова
Испанската служба за въздушна навигация се насочва към летящи таксита

Когато туристите и поклонниците най-сетне се завърнат в Испания, те може да получат предложение за нов начин за придвижване – над тълпите от посетители, и да имат нов поглед към градската архитектура, пише The Guardian.

Enaire, испанската служба за въздушна навигация, обяви, че от 2022 г. планира да започне демонстрации на летящи таксита в Барселона и Сантяго де Компостела.

"Трябва да прехвърлим градската мобилност в третото измерение: въздушното пространство. И трябва да го направим възможно най-ефективно и устойчиво“, коментира по време на онлайн конференция генералният директор на службата Анхел Луис Ариас.

Ариас заяви, че Enaire работи по европейски проекти, включващи използването на летящи таксита и други летящи превозни средства за придвижването на хора в градски и полу-градски райони, както и използването на дронове за доставки на стоки.

“Enaire, в качеството си на държавна компания на Министерството на транспорта, мобилността и градските въпроси, е готова да изпълни задълженията си за привличане и подпомагане на компании от частния сектор или публични организации, които са заинтересовани да помогнат на Испания да се позиционира в челните редици при развитието и функционирането на този нов сектор“.  

Enaire участва в два финансирани от Европейския съюз проекта, които принадлежат към „Хоризонт 2020“ – най-голямата програма на ЕС за изследвания и иновации до този момент. Единият проект се ръководи от Европейската агенция за авиационна безопасност, а другият – от мултинационалната технологична компания Everis.

"Планът е двата проекта да покажат въздушни таксита в Европа до 2022 г.“, коментира Enaire в изявление. "Enaire ще управлява полетите на първите въздушни таксита в Испания, които ще се случат през същата година в Барселона и Сантяго де Компостела“.

Пътническите дронове се ползват успешно в последните години от различни компании, включително китайската Ehang и германския авиационен стартъп Velocopter.

През юли миналата година испанската технологична компания Tecnalia представи собствен прототип на безпилотно въздушно такси. То е проектирано да превозва един човек или товар до 150 кг, като може да измине разстояние от 15 км за 15 минути, пише investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК