Ryanair: Зимният трафик ще бъде едва 25% от нормалните нива

"На този етап не очакваме да се върнем към пълния ни график от 2019 г.", заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията

02.11.2020 | 17:20 Редактор: Ралица Братанова
Ryanair: Зимният трафик ще бъде едва 25% от нормалните нива

Въздушният трафик в Европа тази зима може да достигне едва 25% от нормалните нива в зависимост от развитието на пандемията Ковид-19, заяви в понеделник главният изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания Ryanair Майкъл О’Лиъри.

О’Лиъри посочи, че прогнозата на Евроконтрол, Европейска организация за безопасност на въздухоплаването, управляваща европейската мрежа за въздушен трафик, за спад на зимния капацитет с 50% от нормалните нива е твърде оптимистична.

"Мисля, че намаленията ще бъдат по-големи. Вероятни са намаления на въздушния трафик с 60, 70, а може би и със 75%", каза той в предварително записана видео презентация след публикуването в понеделник на финансовите резултати на компанията за последните шест месеца до 30 септември.

Главният изпълнителен директор на Ryanair също така очаква през лятото на 2021 година полетите на нискобюджетната компания да бъдат между 50% и 80% от предпандемичните нива.

"На този етап не очакваме да се върнем към пълния ни график от 2019 г.", каза О’Лиъри и допълни: "Разполагаме с различни планове, които варират от 50 до 80% от натовареността през 2019 година", казва той, цитиран от БНР.

По-рано в понеделник компанията Ryanair обяви финансовите си резултати, отчитайки загуба от 197 млн. евро през първото полугодие (приключващо на 30-и септемри), тъй като броят на полетите беше намален с 80% до едва 17,1 милиона поради коронавирусната криза.

В същото време приходите спаднаха спрямо година със 78%, достигайки едва 1,18 млрд. евро, като по-голямата част от тях бяха осигурени през второто тримесечие (през летните месеци).

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК