Компания на Безос изстреля суборбиталния кораб "Ню шепърд"

Продължителността на полета беше 10 минути

14.10.2020 | 09:44 Редактор: Георги Камарашев
Компания на Безос изстреля суборбиталния кораб

Компанията "Блу Ориджин" на американския милиардер Джеф Безос изстреля и извърши изпитание на суборбиталния кораб "Ню шепърд", съобщи Асошиейтед прес.

Това е седмо изстрелване на космическия кораб и тринадесето в рамките на програмата "Ню шепърд". "Експериментът дава възможност да се провери взаимодействието между датчиците и компютрите при определяне на пространствените координати на кораба и скоростта на приближаване към повърхността. тази апаратура дава възможност за кацане на Луната в рамките на сто метра от набелязана точка", съобщиха предварително от компанията.

Продължителността на полета беше десет минути, като корабът достигна височина от 106 км. Машината бе изстреляна от космодрум в Тексас. След края на полета първо се приземи ракетата, последвана от капсулата, която се приземи с парашути, предаде "Монитор".

Навигационната апаратура на НАСА, с която бе оборудвана ракетата, позволява бъдещи кацания на Луната. Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн поздрави полета в Twitter и подчерта, че американската космическа агенция се нуждае от капацитета да извършва кацания на точно определени места на Луната

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК