Ще се превърне ли Безос в първия трилионер в света до 2026 г.?

Богатството му продължава да расте стабилно

18.05.2020 | 21:04 Редактор: Искра Ангелова
Ще се превърне ли Безос в първия трилионер в света до 2026 г.?

Джеф Безос е най-богатият човек в света, далеч изпреварвайки останалите си конкуренти, но той също така е основател и главен изпълнителен директор на една от малкото компании за един трилион долара, пише CNBC.

Според изключително оптимистична прогноза, още преди края на това десетилетие ръководителят на Amazon сам може да притежава състояние от 1 трлн. долара. Това показва анализ на платформата Comparisun, която обслужва малки и средни компании.

Comparisun прогнозира, че Безос ще стане първият в света трилионер до 2026 г., става ясно от ново проучване на компанията, което проследява средния годишен ръст на нетното състояние на милиардера през последните пет години.

В момента състоянието на Безос се оценява на 143 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg, а Comparisun изчислява, че нетното богатство на главния изпълнителен директор на Amazon е нараствало със средно около 34% през всяка от последните 5 години, съобщава Investor.bg.

Богатството на Безос продължава да расте стабилно, въпреки че бившата му съпруга Маккензи получи около 38 млрд. долара от дела му в Amazon като част от споразумението за развода им през 2019 г. Като цяло нетното състояние на Безос е нараснало над два пъти от 2015 г. насам, когато е било около 63 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg.

Ако темпът на годишен ръст на богатството му се запази, Comparisun изчислява, че общото нетно състояние на Безос може да премине прага от 1 трлн. долара до края на 2026 г., когато той ще е на 62 години. Но вероятността Безос да продължи да увеличава голямото си лично богатство с такъв удивителен темп е относително малка.

Технологичният анализатор Марк Махани от компанията RBC Capital Markets побърза да коментира оптимистичната прогноза на Comparisun. "Пишете ме скептик", отбеляза той в имейл до CNBC.

Скептицизмът му е оправдан, тъй като Comparisun допуска, че нетното състояние на Безос ще продължи да расте със същия темп като през последно време, който вече го превърна в най-богатия човек в съвременната история.

Запазването на този темп ще е висока топка за всеки човек или компания.

През 2018 г. Робът Франк от CNBC отбеляза, че Amazon ще трябва да достигне цена на акция от над 12 600 долара (към петък тя беше около 2377 долара), за да може Безос да постигне нетно състояние от 1 трлн. долара, защото собственото му богатство е тясно свързано с пазарната оценка на компанията. Франк коментира това, още преди акциите на Безос в Amazon да намалеят заради развода и преди редицата продажби на книжа на компанията, които той използва, за да финансира компанията си за изследване на Космоса Blue Origin.

Сега, когато делът на Безос в Amazon е около 11% от компанията, тя трябва да постигне пазарна стойност от близо 11 трлн. долара до 2026 г., за да направи основателя си трилионер в съответствие с прогнозата на Comparisun.

Безос може да не стане трилионер до 2026 г., но фактът, че настоящата му траектория може да го доближи до този праг, показва колко бързо е успял да натрупа още по-голямо богатство през последните пет години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК