САЩ, Китай и Япония контролират 60% от индустриалните роботи в света

Между 2009 и 2019 г. броят на инсталациите нараства с 535%

30.09.2020 | 12:12 Редактор: Виктория Гетова
САЩ, Китай и Япония контролират 60% от индустриалните роботи в света

Търсенето на индустриални роботи нараства през последните години, тъй като производственият сектор продължава да расте в различни части на света. Въпреки че инсталирането на индустриални роботи се характеризира със специфични предизвикателства, някои региони се очертават като водещи в използването на технологията.

Данните, представени от Buy Shares, показват, че Китай, Япония и САЩ общо контролират около 58,71% от световните индустриални роботи. Към септември 2020 г. в света действат около 381 хил. броя индустриални роботи. Китай е с най-голям дял от общо 140 500 броя, следван от Япония с 49 900. САЩ са трети с 33 300 инсталирани роботи.

Изследването също така прави преглед на годишното количество инсталации на индустриални роботи в световен мащаб между 2009 и 2019 г. В този период броят на инсталациите нараства с 535%. Трябва да се отбележи, че през 2018 г. инсталациите възлизат на 422 000 броя, преди да спаднат с 9,7% до 381 000 през 2019 г. Спадът е първият от седем години насам.

Индустриален робот се отнася до система, използвана за производство. Промишлените роботи са автоматизирани, програмируеми с възможност за движение по около три или дори повече оси. Промишлените роботи се използват най-вече при заваряване, боядисване, сглобяване, разглобяване, опаковане и етикетиране, палетизиране, инспекция на продукти и тестване. Повечето роботи са пригодени за постигане на висока издръжливост, скорост и прецизност. Голяма част от индустриалните роботи, използвани в посочените страни, се делят на пет основни категории, включително декартови роботи, портални роботи, роботи SCARA, шарнирани роботи и такива, подпомагащи директно човека.

Нарастването на броя на индустриалните роботи се подхранва главно от производителите, които се опитват да намалят производствените разходи. За отбелязване е, че водещите държави с интензивна инсталация са едни от водещите производители в автомобилния, електрическия, електронния и фармацевтичния сектор. Като цяло внедряването на роботи е ключово за намаляване на оперативните разходи, намаляване на грешките в оперативния работен процес, както и за намаляване на разхищението на материали.

По-специално, цената на суровините в подчертаните индустрии е много висока, поради което е необходимо да се избягват грешки, които могат да доведат до загуба. Роботите са по-добрият вариант, тъй като могат да изпълняват много задачи едновременно, гъвкави са при справяне с повтарящи се задачи и са разположени в критични области в хода на производствените линии.

Повече по темата четете в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК