Rolls-Royce отчете рекордни загуби, заводи затварят

От фирмата планират да съкратят поне 9 000 работни места по света 

28.08.2020 | 11:35 Редактор: Ивет Арабова
Rolls-Royce отчете рекордни загуби, заводи затварят

Британската компания Rolls-Royce (RR), която доставя двигатели за самолети като Boeing 787 и Airbus A350, обяви рекордни загуби през първата половина на тази година - 5,4 милиарда британски лири (над 7,1 милиарда долара). Това се доказва от доклад, публикуван от RR, която преминава през най-голямото преструктуриране на производството в нейната история.

Rolls-Royce потвърди вчера затварянето на два завода в британските графства Нотинг Хемшир и Ланкашир във връзка с намерението да се съкрати 3 000 работни места във Великобритания. Общо RR планира да съкрати поне 9 000 работни места по целия свят или повече от 17% от общия брой служители, за да се адаптира към новите реалности на авиационния пазар в периода след пандемията от коронавируса и да спести 1,3 милиарда паунда.

Нейният главен изпълнителен директор, Уорън Ийст, обяви, че 4 500 души вече са напуснали Rolls-Royce тази година. Според първоначалните планове компанията трябваше да достави до 500 реактивни двигателя през 2020 г., но сега ще произвежда само половината от този брой поради спадащото търсене. Според Ийст търсенето на двигатели в края на миналата година ще се възстанови не по-рано от 2025 година, предава БГНЕС.

Rolls-Royce е един от най-големите производители на самолетни двигатели в света. В компанията работят около 52 000 души, от които 23 000 са във Великобритания. 

Снимка: Bloomberg/Darren Staples

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК