Умните гривни ще ни помагат в борбата с Ковид-19

Устройствата могат да подтикнат потребителите да се тестват още преди появата на симптоми

24.08.2020 | 23:06 Редактор: Георги Камарашев
Умните гривни ще ни помагат в борбата с Ковид-19

Възможността внезапно да се разболеете тежко без ранни симптоми е един от много плашещите аспекти на Ковид-19 – такъв, който Моника Валенсия разбира твърде добре. През юли член на семейството ѝ умира от коронавирус след изключително кратко боледуване, което сякаш дошло от нищото. Единственият симптом, който се появява, е задух. В рамките на дни човекът умира.

"Не искам никой друг да преживява това, през което премина моето семейство", коментира Валенсия пред Bloomberg.

Сега тя се надява да допринесе със своите здравни данни, така че на никой друг да не му се налага да се сблъсква с подобна трагедия. През юли Валенсия стана част от 400-те служители на San Diego Metropolitan Transit System, снабдени с носими устройства на Fitbit, като част от проучване, проследяващо ранните признаци на Ковид-19. То е започнато през март от Scripps Research Translational Institute в Сан Диего.

Устройствата следят пулса, съня и нивата на физическа активност. Ако успеят да открият малките физиологични промени, които предвещават болестта, те могат да подтикнат потребителите да се тестват още преди появата на симптоми.

Подобно засичане на коронавирусната инфекция благодарение на технологиите в една цяла общност би могло да помогне за по-ранното откриване на огнища и предупреждаването на хората, които могат да останат без симптоми, но заразни. Местните здравни власти пък могат да повишат ефективността на протоколите си за тестване и проследяване.

В една пандемия, която досега упорито се съпротивляваше на високотехнологичните контрамерки на човечеството, масовото разгръщане на тракерите може да се превърне в мощно ново оръжие на страната на общественото здраве.

Няколко проучвания разглеждат ефективността на носимите устройства като детектори на коронавирус и вече показват обещаващи резултати. Но те имат големи недостатъци. Повечето изискват участниците да притежават собствени носими устройства, които се продават в диапазона от 50 до 400 долара. Други проблеми могат да ограничат ефективността на тази технология. Някои хора са притеснени от неприкосновеността на личния си живот и факта, че правителството ще има достъп до здравната им информация. Същите притеснения съществуват и за програмите за умни градове, които събират данни за гражданите.

Четете цялата статия в Bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
biemo
преди 3 години
Дрън та пляс. Гривната ще познае симптомите на непознатата болест....Парии от наивници! Сигнализирай за неуместен коментар