IBM пуска 3 пъти по-мощен процесор от предшественика си

Три от десетте най-бързи суперкомпютри в света използват чипове на американската компания

17.08.2020 | 23:12 Редактор: Георги Камарашев
IBM пуска 3 пъти по-мощен процесор от предшественика си

Американската компания International Business Machines (IBM) обяви, че е разработила нов процесор за центрове за данни, който по думите ѝ ще може да се справи с три пъти по-голямо натоварване от своя предшественик, съобщава Ройтерс.

Чипът, наречен Power10, ще бъде произвеждан от Samsung Electronics и е предвиден за ползване от компании в областта на центровете за данни, посочва IBM. 

Както IBM, така и AMD използват въшни фабрики за чипове, за да се конкурират с Intel, доминиращият доставчик на главни процесори за центрове за данни и един от малкото останали играчи, които се занимават едновременно с дизайна и производството на собствените си чипове.

Наскоро Intel заяви, че следващото ѝ поколение производствени технологии се сблъсква със забавяния, които според анализаторите ще позволят на конкурентите да спечелят повече пазарен дял.

От своя страна, IBM отдавна се фокусира върху подобни компютърни системи. Три от десетте най-бързи суперкомпютри в света използват нейните чипове. Днес компанията заяви, че Power10 е създаден така, че да е по-бърз в изпълнението на задачи с изкуствен интелект, отколкото своите предшественици. Той ще може да извършва такива процеси до 20 пъти по-бързо от предходното поколение процесори.

Четете цялата статия на Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК