TikTok е ползвала специална тактика за следене на потребителите

Компанията е сложила край на тази практика през ноември

12.08.2020 | 17:36 Редактор: Георги Камарашев
TikTok е ползвала специална тактика за следене на потребителите

TikTok е заобиколила защитата на поверителността на операционната система Android на Google, за да събира уникални идентификатори от милиони мобилни устройства. Става дума за данни, които позволяват на приложението да проследява потребителите онлайн, без да могат да откажат, се посочва в публикация на Wall Street Journal.

Тактиката, която експертите по сигурността на мобилните телефони твърдят, че е била скрита чрез необичайно добавено криптиране, изглежда е нарушавала политиките на Google и не е била разкрита на потребителите на TikTok. Компанията е сложила край на тази практика през ноември, сочат тестове на изданието.

Разкритията идват в момент, в който базираната в Пекин компания майка на TikTok – ByteDance, е под натиск от Белия дом във връзка с опасения, че данните, събирани от приложението, могат да бъдат използвани, за да се помогне на китайското правителство да следи американци. Официални представители на TikTok твърдят, че компанията не споделя данни с властите в Пекин и не би го направила, ако я помолят.

Идентификаторите, събирани от TikTok, са наречени MAC адреси. Те се ползват най-често за рекламни цели. Белият дом твърди, че е притеснен, че данните на потребителите може да стигат до китайското правителство и да се използват за създаването на детайлни досиета на отделни хора за извършване на измами или шпионаж.

От ByteDance съобщиха, че "сегашната версия на TikTok не събира MAC адреси".

Говорител на Google заяви, че компанията ще разследва откритото от Wall Street Journal и отказа да коментира задната вратичка, позволяваща на приложенията да събират MAC адреси.

Цялата статия четете в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК