Facebook спечели временно спиране на исканията от ЕК за предоставяне на данни

В понеделник стана ясно, че социалната мрежа е завела дело срещу ЕК на 15 юли

28.07.2020 | 17:00 Редактор: Юлия Христова
Facebook спечели временно спиране на исканията от ЕК за предоставяне на данни

Facebook спечели временно спиране на исканията от Европейската комисия за предоставяне на голямо количество данни – потенциална пречка пред антитръстовите дела срещу американския технологичен гигант.

Общият съд на ЕС прекрати исканията на Европейската комисия за предаване на информация, включително такава, която според Facebook е "силно чувствителна лична информация“, се разбира от две решение с дата 24 юли, съобщава Bloomberg.

В понеделник стана ясно, че социалната мрежа е завела дело срещу ЕК на 15 юли, оспорвайки искането на блока за предоставяне на информация и имейли на нейни служители заради „изключително широкообхватното естество“ на исканията. Също така е подала и две заявления за прекратяване на исканите данни,пише investor.bg.

ЕС води разследване срещу платформата за продажби на социалната мрежа и това как тя използва данните от приложенията си. Това е едно от няколко дела за справедлива търговия срещу интернет компании. Други обекти на мерки от страна на ЕС са също Amazon и Amazon. Регулаторите в блока могат да поискат от компании да предоставят документи с посочени в тях съответни ключови думи, а ако не го направят са застрашени от глоби.

Съдът посочва в решението си от 24 юли, че макар искането на ЕС за предоставяне на данни „неминуемо може да включва лична информация“, то е важно да се гарантира правилното й обработване, особено когато информацията „на пръв поглед“ не изглежда да има връзка с разследвания от комисията въпрос.

Съдът ще трябва да разгледа с какви защитни механизми разполага ЕК, посочва Марк ван дер Вуде, председател на съда, в решението. Предварително прекратяване на искането на ЕК е необходимо, "за да се предотврати ситуация, при която материалите под въпрос са оповестени в нарушение на фундаменталното право на поверителност“, посочва още той.

От Facebook отказаха коментар, а говорител на комисията не отговори на запитване за позиция по въпроса.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК