Франция пусна гласов асистент в помощ на потенциално заразени

"AlloCovid" може да обработва 1000 обаждания едновременно

28.04.2020 | 14:35 Редактор: Наталия Тотева
Франция пусна гласов асистент в помощ на потенциално заразени

Френски екип пусна гласов асистент, който да помага на хора с потенциални симптоми на коронавирус, като ги насочва към личните им лекари или към услугите за спешна помощ. Използван е изкуствен интелект.

Всеки във Франция вече може да позвъни на услугата "AlloCovid", разработена от Френския институт за изследвания Inserm, Университета на Париж и френската ЖП компания SNCF, предаде Ройтерс.

На линията женски глас поздравява потребителите с: "Добър ден, аз съм вашият виртуален асистент AllоCovid… Готови ли сте да започнем с въпросника?".

Хората са питани за пощенския си код, но не и за това какви са имената им. В зависимост от симптомите и състоянието, което описват, са насочвани към точните професионалисти.

Гласовият асистент е по-достъпен за възрастните хора, които са свикнали да говорят по телефона, а не да боравят със смартфони. Екипът се надява това да помогне на властите при регистриране на нови заразени.

Системата може да обслужва по 1000 обаждания едновременно. Информацията на обаждащите се изпраща анонимно до здравните власти и се съхранява 7 дни, преди да бъде изтрита, информира Investor.bg.

Доколкото знаем това е първият път, в който изкуствен интелект се използва, за да служи на общественото здраве, коментира професор Хавие Ювен, който ръководи проекта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК