Пазарът на чипове ще се радва на ръст, твърдят от Samsung

Пандемията от коронавируса ще засегне продажбите на смартфони

18.03.2020 | 22:40 Редактор: Юлия Христова
Пазарът на чипове ще се радва на ръст, твърдят от Samsung

Samsung Electronics обяви, че пандемията от коронавируса ще засегне продажбите на смартфони и потребителска електроника през тази година, а търсенето на центрове на данни ще подкрепи възстановяването на пазара на чипове за памет, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Ким Ки-нам посочва, че коронавирусът и търговският спор между САЩ и Китай хвърлят сянка върху прогнозата на южнокорейския технологичен гигант, чиито смартфони Galaxy се борят за световна доминация с iPhone на Apple.

"Очакваше се световният пазар на смартфони да се върне към растежа, но тъй като вирусът показва, че вероятно ще се проточи, а пазарът на смартфони се свива. Но търсенето на 5G смартфони се очаква да нарасне“, коментира Ко Дин-джън, президент на мобилния и мрежовия бизнес на Samsung, по време на годишната генерална среща на компанията в Сеул.

Въпреки че пазарът на смартфони ще се свие, Ким твърди, че пазарът на чипове, който носи около половината от оперативната печалба на Samsung, ще се радва на ръст на търсенето след спада миналата година.

Други производители на чипове като Broadcom свиха или оттеглиха прогнозите си за продажбите заради проблемите, свързани с епидемията на коронавируса, но глобалният лидер Samsung зави, че очаква инвестициите от фирмите за центрове за данни и новите възможности в области като 5G мрежите и автомобилите да тласнат нагоре продажбите на чипове през 2020 г.

Същевременно Ким посочва, че е очаквал производителите на чипове да се фокусират върху подобряване на производствените процеси, вместо върху разширяване на капацитета тази година.

Акционерите

Годишната генерална среща на Samsung събра около 400 акционери тази година, значително по-малко от миналогодишните 1000, тъй като Южна Корея се бори с най-голямата епидемия на коронавируса в Азия извън Китай.

Инвеститорите са сканирани с термални камери и проверявани с термометри при пристигането си. Освен това са сядали през две места един от друг, като част от мерките, че срещата може да се проведе сигурно.

Освен това Samsung Electronics е заложила на електронно гласуване по време на срещата и е насърчила акционерите да дадат вота си онлайн.

Ким Хюн-су, ръководителят на звеното на потребителска електроника, посочва, че е твърде рано да се прогнозира как вирусът ще повлияе на потребителите.

"Трябва да очакваме пазарът на потребителска електроника да нарасне леко тази година, но с бързото разпространение на коронавируса несигурностите нарастват по-бързо от всякога и е много трудно да се прогнозира бъдещето“, коментира още той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК