General Motors напуска пазарите в три страни

Компанията ще се фокусира върху автономните автомобили

17.02.2020 | 14:55 Редактор: Ивет Арабова
General Motors напуска пазарите в три страни

General Motors ще напусне Австралия, Нова Зеландия и Тайланд до края на годината заради слабото представяне на пазарите там и ще се фокусира върху новите технологии като автономните и електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

Най-големият американски производител на автомобили ще плати 1.1 млрд. долара, по-голямата част от които през първото тримесечие, за да покрие разходите си за напускането на тези пазари, се посочва в изявление на компанията. Преструктурирането бележи края на 164-годишната марка Holden в Австралия, докато в Тайланд General Motors се оттегля от Chevrolet и продава своя завод Rayong на китайската Great Wall, предава Bloombergtv.bg.

Главният изпълнителен директор на компанията Мери Бара свива глобалното ѝ присъствие до степен, в която тя ще получава почти цялата си печалба от Америка и Китай.

На фона на промените компанията ще насочи пари в електрически превозни средства в опит да догони Tesla, която вече похарчи няколко милиарда за развитието на автономни коли. 

След като Австралия и Нова Зеландия престанат да бъдат част от глобалната мрежа на пазарите на General Motors, основният фокус на компанията, различен от САЩ, ще бъдат Китай, Мексико и Южна Америка.

Снимка: Bloomberg/Cole Burston

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК