Технологичната индустрия също става жертва на коронавируса

Китайската производствена база на Apple е изложена на риск от срив

28.01.2020 | 11:42 Редактор: Тодор Петров
Технологичната индустрия също става жертва на коронавируса

Facebook Inc. започна да ограничава пътуването на служителите си до Китай, тъй като смъртоносният коронавирус продължава да се разпространява в най-населената страна в света, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Ограничението спира несъществените командировки до Китай за всички служители на Facebook. За да посетят страната те ще се нуждаят от специално одобрение. На служителите на Facebook със седалище в Китай и тези, които наскоро са се завърнали от пътувания в страната, се разрешава да работят от вкъщи, твърдят източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани.

Ограниченията за пътуване в компанията за социални медии вероятно ще повлияят на хардуерното ѝ подразделение, което продава редица устройства, като хъба за видео чат Portal и очилата за виртуална реалност Oculus. 

Ходът може да доведе до забавяне на инженеринга на бъдещите устройства, твърди един от източниците. Компанията разглежда други заводи, с които разполага във Виетнам, за да поемат те всяка дейност, която не може да бъде извършена в Китай.

По-голямата част от огромната верига на доставки на Apple Inc. е в Китай и други части на Азия. Amazon.com Inc. и Google на Alphabet Inc. също правят своите устройства в региона.

Китайската производствена база на Apple е изложена на риск от срив след празника на Лунната нова година, тъй като партньорите на компанията се сблъскват с огнището на коронавируса, което обхвана страната и причини повече от 100 смъртни случая.

Почти всички телефони iPhone в света са произведени в Китай, предимно от Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn) в така наречения iPhone City в Джънджоу, и от Pegatron Corp. в завод близо до Шанхай. Всяко от тези места е на повече от 500 километра от Ухан в централния Китай - епицентъра на вирусното огнище, но това разстояние не ги имунизира от неговите ефекти.

Четете още по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК